Este nevoie de mai mult decât coloratul unui desen pentru ca o activitate să poată fi numită terapie prin artă. Procesul artistic terapeutic încurajează crearea de obiecte concrete, favorizând în acelaşi timp exprimarea şi înregistrarea vizuală a experienţelor de viaţă, a sentimentelor şi a propriilor gânduri. Este o abordare extrem de potrivită pentru a învăţa copilul să comunice prin intermediul expresiilor creative, să „vorbească fără cuvinte”.
Arta, în contextul unei relaţii terapeutice, este menită să ajute copilul nu doar în demersul său de autocunoaştere, ci şi în încercarea de a se implica în activităţi de creaţie încărcate de sens. “Arta spală sufletul de praful vieţii de zi cu zi.” (Pablo Picasso)
Copilul şi terapia prin artă: cum funcţionează?
În cea mai simplă definiţie a sa, expresia artistică este o formă de comunicare nonverbală. Ea oferă copiilor şansa de a „traduce” în creaţie artistică ceea ce poate fi greu de exprimat prin cuvinte (gânduri, senzaţii, emoţii, percepţii). Terapia prin artă pune la îndemâna copiilor un mod simplu de a comunica, potrivit cu firea lor creativă şi artistică.
Beneficii alte terapiei prin artă pentru copii:
- Creşterea încrederii în sine
- Acceptarea propriei valori
- Exprimarea gândurilor, emoţiilor, senzaţiilor
- Îmbunătăţirea abilităţilor motorii, cognitive, creative, emoţionale, interpersonale
Terapia prin artă este o componentă valoroasă a oricărui program de intervenţie adaptat copiilor cu dificultăţi de învăţare, probleme comportamentale, ADHD, tulburări de conduită, tulburări din spectrul autist, dificultăţi emoţionale. Îmbunătăţeşte orientarea în spaţiu şi timp, coordonarea ochi-mână, dexteritatea; favorizează introspecţia, empatia, acceptarea provocărilor, explorarea şi gestionarea experienţelor de viaţă.
Vrei să dai şi tu şansa copilului tău de a se exprima mi liber, folosind mijloace artistice?
Contactează-ne şi află cum!