Despre terapia prin muzică (muzicoterapie)
Formă particulară de terapie, muzicoterapia utilizează sunetul și muzica, sub toate formele sale, în vederea promovării, menținerii și restaurării sănătății mentale, fizice și emoționale. Terapia prin muzică este un remediu eficient în afecțiuni psihice, cognitive, emoționale și motrice, cu rezultate demonstrate în cazul copiilor cu dizabilităţi în învăţare, autism sau tulburări comportamentale. Muzicoterapia este benefică și adulţilor cu depresii sau traume de anxietate, dar și persoanelor vârstnice cu Parkinson sau demenţă.
Fundaţia de Abilitare “Speranţa” este singura organizaţie din zona de vest a României unde se desfăşoară terapia prin muzică pentru copiii cu diverse dizabilităţi.
Proiectul DO-RE-MI și emoții de copii
Intervenţia terapeutică prin muzică pentru copiii cu întârzieri în dezvoltare a urmarit dezvoltarea abilităţilor emotionale, motrice, cognitive, de comunicare, captarea şi menţinerea atenţiei, încurajarea și dezvoltarea abilității de a imitaţa, a memoriei, a controlului intenţional şi autocunoaşterea a copiilor cu dizabilitati prin intermediul muzicii, ritmului pentru copii cu dizabilități sau decalaj în dezvoltare.
Progresele acestor copii cu dizabilitati vor continua sa fie monitorizate si dupa terminarea proiectului, incercand sa dezvoltam impreuna cu ei, activitati de grup. Terapia prin muzica va continua, copiii avand acces la intrumentele achizitionate.
Un proiect al Fundației de Abilitare Speranța, derulat în perioada 1.12.2019-31.08.2020, finanțat prin Programul MOL Pentru sănătatea copiilor, organizat de către Fundaţia pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziţie de MOL România.