Acasa / Blog / SMART COMMUNITY – Program de prevenire a fenomenului de părăsire timpurie a şcolii

SMART COMMUNITY – Program de prevenire a fenomenului de părăsire timpurie a şcolii

Un nou proiect lansat de către Fundația de Abilitare ”Speranța”, împreună cu partenerii săi: SMART COMMUNITY – Program de prevenire a fenomenului de părăsire timpurie a şcolii pentru copiii cu părinţi plecati la munca în străinătate.

Copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate sunt considerați în situație de risc. La acest context familial, se mai adaugă realități sociale: Majoritatea școlilor nu au psihologi și consilieri școlari, sunt puține rețele de sprijin social, iar școlile nu sunt pregătite să preia și să resolve probleme ivite ca o consecință a migrației. Ne-am propus o analiză a situației existente în jud. Timiș cu prioritate în mediul rural. Conform situației statistice a ISJ Timiș la 07.10.2019 erau 6562 copiii a căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

Fundația de Abilitare Speranța, alături de partenerii săi de la LICEUL TEHNOLOGIC ”ROMULUS PARASCHIVOIU” LOVRIN, SCOALA GIMNAZIALA COMUNA TEREMIA MARE, LICEUL TEHNOLOGIC ” VALERIU BRANISTE” LUGOJ au inceput implementarea Proiectului “SMART COMMUNITY- Program de prevenire a fenomenului de părăsire timpurie a școlii pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinatate“, co-finanțat în cadrul Programului PROGRAMUL OPERAȚIONAL CAPITAL UMAN NR: POCU/784/6/24, cod  SMIS: 139568

Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea și implementarea unui program pilot de stimulare a integrării în educație preșcolară și de prevenire a fenomenului de părăsire timpurie a școlii pentru preșcolari și elevii din ciclul primar (6 – 10 ani), gimnazial (11-14 ani) și secundar superior (14-16 ani), care au cel puțin un părinte plecat în străinătate, în perioada 2.06.2021-1.12.2023.

 

Ce ne propunem prin acest proiect?

– O campanie de informare și conștientizare a părinților, persoanelor în grija cărora rămân copiii, specialiștilor, copiilor și publicului larg în ceea ce privește obligațiile legale care le revin părinților la plecarea din țară.

– 270 de preșcolari/elevi cu cel puțin un părinte plecat în străinătate din comunitățile Lovrin, Teremia Mare și Lugoj identificați și selectați pentru a beneficia de sprijin de specialitate, de la activități școala după școală, ateliere socio-profesionale, recreative și activități psiho-sociale.

– minim 270 de părinți/ tutori/ persoane care au în grijă copilul cu părinți plecați la muncă în străinătate care vor beneficia de educație parentală și de consiliere socială.

 

Ramaneti informati cu noutatile din proiectul nostru, accesand link-ul:

 http://www.fundatia-speranta.ro/2021/06/smart-community-2/

 

PARTENERI:

Leader parteneriat: Fundația de Abilitare Speranța http://www.fundatia-speranta.ro/

Partener: LICEUL TEHNOLOGIC ”ROMULUS PARASCHIVOIU” LOVRIN http://liceulromulusparaschivoiu.ro/despre-noi/

Partener: ȘCOALA GIMNAZIALĂ COMUNA TEREMIA MARE http://www.scoalateremiamare.ro/

Partener: LICEUL TEHNOLOGIC ” VALERIU BRANISTE” LUGOJ http://www.colegiultehnicvaleriubraniste.ro/

 

Afis A3 proiect POCU var finala

Check Also

Poveste terapeutica: Oliver și Lumânarea magică

Oliver și Lumânarea magică Povestea unei lumânări care învață copilul să își găsească propria strălucire ...